top of page

Activiteiten

2023

15 JAN: SAM-SAM

De informele nieuwjaarsreceptie van Inisiatip in de vorm van een 'Sam-Sam' vond plaats op de derde zondag in het nieuwe jaar. Met Sam-Sam wordt bedoeld dat iedereen een gerecht meenam voor 4 personen, zodat er een riant buffet ontstond. Vooraf bracht het Inisiatipkoor enkele liederen ten gehore.

 

19 FEB: LEZING DOOR PATRICIA TJIOOK

Patricia beschreef voor een volle zaal haar ontwikkeling als onderzoeker die uiteindelijk leidde tot haar boek 'Chinezen uit Indonesië - de geschiedenis van een minderheid'. Columnist Maarten Fornerod interviewde haar aansluitend en modereerde de vragen uit de zaal. Na afloop bleven bijna 40 mensen eten.

 

19 MRT: PARKINSON EN BESTRIJDINGSMIDDELEN DOOR NATHALIE KELDERMAN

Politicoloog Nathalie Kelderman had een bloeiende carrière totdat ze enkele jaren terug de ziekte van parkinson kreeg. Ze besloot om uit te zoeken hoe het kan dat deze ziekte in relatief korte tijd kon uitgroeien tot een van de meest voorkomende hersenziektes ter wereld. Haar presentatie was persoonlijk en zeer aansprekend. Nathalie liet onder meer een fragment zien van een interview met prof. Bas Bloem, specialist op het gebied van Parkinson. Na afloop namen de meeste mensen een maaltijd mee naar huis.

 

16 APR: ALV

De Algemene Ledenvergadering van Inisiatip vond weer plaats in de Agora te Voorburg. Een select gezelschap van leden was hierbij aanwezig. Voorzitter Brian de Mello kon samen met het herkozen bestuur na ruim 2 uur terugkijken op een geslaagde ALV. Na afloop was er een gratis maaltijd voor de aanwezigen.

 

21 MEI: Zilvermuseum en stadswandeling Schoonhoven

Op zondag 21 mei brachten we een bezoek aan het Zilvermuseum in Schoonhoven, vanaf 11:00 uur. Na de ontvangst met koffie/thee en gebak, kregen we een rondleiding in het museum. Daarna was er een lunch met aansluitend een stadswandeling van een uur. 

18 JUN: Voorvaderdaglezing

'Hoe onderzoek ik mijn Chinees-Indonesische Roots?' Tjabring van Egten en Maarten Fornerod gaven het antwoord op deze vraag op zondag 18 juni in de Agora te Voorburg. Op Vaderdag 2023 hielen ze een toepasselijke 'Voorvaderdag duolezing'.

Tjabring en Maarten wezen in hun duolezing de weg in de wirwar van archieven, documenten, grafmonumenten en overgeleverde verhalen aan de hand van concrete voorbeelden. Tijdens en na de presentatie was er ruim gelegenheid voor vragen.

17 SEP: High Tea

De traditionele High Tea middag komt er weer aan. Aanmelden kan per e-mail en per telefoon. U wordt vanaf 13.30 uur verwacht; wij serveren de hepjes die u meebrengt uit vanaf 14.00 uur.

15 OKT: Lezing over het elektrisch ecosysteem

Sander en Anne-Marie Funneman hielden een lezing over het elektrisch ecosysteem, met als titel ‘Natuurlijk door elektriciteit verbonden’. Zij vertelden hoe straling invloed heeft op ons leven en hoe we er praktisch mee om kunnen gaan. Sander liet zien dat alles uit de natuur 'leeft' en geluid kan maken. Een indrukwekkende lezing met mooie voorbeelden van het wereldwijde elektromagnetische veld.

19 NOV: Lezing over Kunstmatige Intelligentie (AI)

Daniel Kapitan hield deze lezing op zondagmiddag 19 november vanaf 14:00 uur, met als titel: 'Wat is AI nou eigenlijk? Er gaat geen dag voorbij en je leest iets over AI. Daniel liet aan de hand van diverse voorbeelden zien wat AI is en hoe het invloed heeft op ons dagelijkse leven.

Na afloop was er gelegenheid een maaltijd te nuttigen van toko Pak Camat.

De presentatie van Daniel is hier opnieuw te bekijken (klik op de PDF ==>>)

10 DEC: Kerstmatinee met No Limits

De uitgebreide kerstlunch met live-muziek van de band No Limits op zondag 10 december 2023 - van 12:00 tot 18:00 uur in Restaurant Shanghai Garden, Kleveringweg 11, 2616 LZ Delft was zeer geslaagd. Bijna 200 deelnemers genoten van het eten, de gezelligheid en de muziek. Ook de bingo viel in de smaak.

21 JAN: Sam-sam

Onze jaarlijkse informele nieuwjaarsreceptie in de vorm van een 'Sam-Sam' vond plaats op de derde zondag in het nieuwe jaar. Met Sam-Sam wordt bedoeld dat iedereen een gerecht meeneemt voor 4 personen, zodat er een riant buffet ontstaat. De opkomst was zeer bescheiden, maar met zo'n twintig mensen was de onderlinge verbinding misschien wel des te groter. Het was een gezellig en warm samenzijn.

18 FEB: Lezing over dementie

Prof. dr. Anne-Mei The hield een lezing over omgaan met dementie. Zij ontwikkelde de methode Sociale Benadering Dementie om mensen met dementie weer mens te laten zijn. De zaal was uitverkocht, waardoor wij enkele tientallen mensen moesten teleurstellen. Daar staat tegenover dat de ruim honderd aanwezigen, mede van zustervereniging Lian Yi Hui, een interessante presentatie konden horen.

17 MRT: Geen activiteit

Deze maand geen activiteit. De ALV is verplaatst naar 21 april.

21 APR: Algemene Ledenvergadering

De jaarlijkse ALV die gepland stond in maart, werd verschoven naar zondag 21 april en vond plaats in de Agora te Voorburg. Het bestuur bood de aanwezige leden een gratis maaltijd aan. Aanmelden kan via ons secretariaat: info@inisiatip.nl.

18 MEI: Bezoek aan Kasteel De Haar (let op: zaterdag)

We gaan naar Kasteel De Haar, het grootste kasteel van Nederland, gevestigd in het  Utrechtse Haarzuilens. U regelt zelf het vervoer hierheen. Kasteelbezoek van 9:30 tot 11:30 uur, met rondleiding van ca.1 uur door een gids vanaf 9:30 uur. Zorg s.v.p. dat u op tijd aanwezig bent. Van de parkeerplaats naar het kasteel is het ongeveer 10 minuten lopen. Lunch is van 11:30 tot 13:00 uur. Wandeling in de kasteeltuinen is zonder gids.

Toegang tot kasteel en tuinen: € 19,- maar met museumjaarkaart of vriendenloterijpas is toegang gratis.

Bijdrage voor kosten gids: € 4,- p.p. contant (+ € 1,- fooi optioneel)

Lunch is voor eigen rekening, parkeren: € 7,50 per auto.

Belangrijk is dat u wel redelijk ter been moet zijn i.v.m. trappen in het kasteel. Er zijn voor de rondleiding geen liften, dus het is niet geschikt voor rolstoelgebruikers. De tuinwandeling kan wel met rolstoel.

16 JUN: EXTRA Algemene Ledenvergadering + Verjaardagsfeest Kiok Sie

We lassen om 13:00u een extra ALV in als vervolg op de ALV die we in april hebben gehouden. Meldt u zich svp aan bij ons secretariaat via info@inisiatip.nl. Tijdens deze ALV presenteren wij een financieel verslag en zal er o.a. gesproken worden over het innen van achterstallige contributies.

Aansluitend om 15:00u: Verjaardagsfeest Kiok Sie

De dame die al vele jaren Chi-Kung les geeft aan onze leden, viert haar verjaardag graag te midden van andere Inisiatipleden. Daarom bent u vanaf 15:00u welkom in de Agora op het feestje van Kiok Sie. Voor eten en drinken wordt gezorgd. Wilt u de jarige een cadeautje geven? Dat mag, liefst in een envelopje.

In het najaar(exacte datum wordt nog bepaald): Filmvertoning 'Indië verloren'

We houden een besloten vertoning voor leden van de film 'Indië verloren' van filmmaker In-Soo Radstake. De film gaat over de wijze waarop  de Nederlandse overheid de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog en het daaropvolgende geweld (1945-1950) presenteerde en toont hoe groot de kracht van beeldvorming is. Driekwart eeuw later strijden verschillende percepties van de gebeurtenissen nog altijd om voorrang. De film toont een veelheid aan perspectieven, waaronder die van de Nederlandse overheid, militairen in het Nederlandse en Nederlands-Indische leger, Indonesische onafhankelijkheidsstrijders, de internationale gemeenschap en verschillende bevolkingsgroepen in het voormalige Nederlands-Indië. Ook de Bersiap komt aan bod, een onderbelichte periode waarin diverse groepen burgers collectief werden aangemerkt als tegenstanders van de onafhankelijkheidsstrijd. 

Uitgebreide gesprekken met experts in binnen- en buitenland geven inzicht in de complexe verhoudingen in het voormalige Nederlands-Indië. Archiefbeelden, waarvan sommige pas decennia na dato werden ontdekt, vertellen niet alleen een verhaal over dekolonisatie maar vormen ook een kroniek van onze omgang met het verleden.

bottom of page